Bioscoop Hoofddorp

Utiliteitsbouw

Bioscoop Hoofddorp2017-10-20T13:27:57+00:00

Project Description

Project beschrijving

Vanuit de opgave van een bestaand ontwerp voor een bioscoop van vijf zalen in combinatie met horeca op de begane grond en een bowlingcentrum op de eerste verdieping, een ontwerp van Dam & partners te Amsterdam, is een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van de combinatie van meerdere bioscoopzalen. Het resultaat is een ontwerp geworden voor een bioscoop met uiteindelijk acht zalen in combinatie met een grand café op de begane grond.
De zalen van de bioscoop zijn verdeeld in 2×4 zalen, waarmee aan de nadrukkelijke wens is voldaan. Deze wens kwam voort uit het idee om twee foyerruimten te hebben en het aantal zalen te kunnen verdelen naar filmgenre en atmosfeer, zodanig dat de programmering van de films hierop kan worden afgestemd. Zo is de foyer op de eerste verdieping die van de relaxte atmosfeer met daarbij horend de twee aan twee gestapelde zalen gelegen aan de pleingevel. De foyerruimte op de tweede verdieping werd als gevolg daarvan de meer dynamische. Deze foyerruimte ligt circa 10 meter hoger dan de entree van de bioscoop. Hierdoor was het zeer wenselijk om de route naar deze verdieping zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
Om de lange route naar het tweede foyerniveau aantrekkelijk te maken voor de bezoeker, is deze als een stapeling van een aantal opeenvolgende podia ontworpen. Over deze verschillende podia zijn de verschillende trappen uitgelegd naar de twee verschillende foyers. Startend vanuit een gezamenlijke eerste trede volgen de twee trappen een afzonderlijke route naar de verdiepingen. De grote bordessen die de verschillende trappen met elkaar verbinden bieden rustmomenten in de lange route naar boven. De afmetingen van de tussenbordessen maken het mogelijk om functies aan de bordessen toe te kennen, en zo de gang naar boven aantrekkelijk te maken. In de holle ruimte onder de podia, wordt de bioscoop in toiletruimte en opslagruimte voorzien.

Project Details

Locatie: Hoofddorp
Opdrachtgever: NH Bioscopen
Aannemer: Bouwmaatschappij Ufkes Apeldoorn B.V.
Programma: Bouwkundig interieur; 8 bioscoopzalen, 3 foyers, Grand Café en overige horeca
Oplevering: 2013
BVO: 3573 m2